Materiale în sprijinul cercetării și combaterii fenomenului xenofobiei

Conferinta internațională A Call for Tolerance in the EU a reunit la Oradea cercetători din România și din alte 9 țări, răspândite în întreaga lume, din Australia până în Norvegia, Emiratele Arabe Unite, până în Portugalia și SUA.

Au fost înscrise 80 de lucrări din care 25 din străinătate. Au participat specialiști din domeniul comunicării, științelor politice, jurnalismului, relațiilor internaționale, istoriei, sociologiei, filologiei, dreptului, medicinei.

Conferința s-a desfășurat pe mai multe paneluri în limbile engleză, franceză și română.

Sectiunea plenară 1. Understanding and Fighting Xenophobia in Europe s-a desfășurat în prima jumătate a zilei continuând cu discuțiile pe sesiuni:

  • Surprising form of Xenophobia in Europe
  • Xenophobia and politics
  • Building tolerance within the Republic of Moldova

În ceea de a doua sesiune plenară  2. Sur la xénophobie et les problèmes des minorités  profesori emeriți din Franța, Portugalia și Grecia au prezentat noi perspective în combaterea xenopfobiei în limba franceză, după care au urmat prezentările pe sesiuni.

  • Framing Xenophobia in the media
  • Reviving tolerance
  • Promoting a culture of tolerance

Finalul conferinței a fost încununat de o Masă rotundă.

Fighting Xenophobia as Formatters of Medical Doctors –   Discuțiile din acest segment s-au bazat pe contribuțiile colegilor de la Facultatea de Medicină ai Universității din Oradea. Au participat profesori, medici rezidenți, studenți străini și actori. Pornind de la o mica investigație în rândul studenților de la medicină – secția Română și, respective, Engleză – s-au dezvăluit experiențele acestor studenți  privitor la toleranță și xenofobie, în facultate, în spital și în oraș. Studenții de la secția Engleză  au dezvăluit incidente pe care le-au resimțit ca forme de experiențe în care au fost victime ale xenofobiei. Mai mult, ei au subliniat că răul a constat în faptul că nu știau cui să se plângă pentru a îndrepta lucrurile, pentru a nu li se mai întâmple și altora.

Zabi, un tânăr doctor originar din Mauritius, a captat publicul cu un mic ghid de strategie individuală pentru a contracara manifestări de xenofobie.

Evaluând câștigurile academice preliminare așa cum au apărut ele în conținuturile audiate, organizatorii salută efortul participanților de a împărtăși rezultatele unor cercetări profunde și inovative. Organizatorii speră ca materialele tipărite să aibă același tip de impact și să influențeze ideile care circulă în sfera publică.

Dintre contributorii care au magnetizat atenția tuturor am aminti atât seniori, cât și tineri cercetători. Pentru lecțiile lor de generozitate universitară și substanțialitatea contribuțiilor lor, dintre seniori, am aminti trei personalități angajate în promovarea toleranței. Mai întâi, este o personalitate din Australia: Bruno Mascitelli  de la Swinburne University of Technology, Melbourne, Australia. Domnia sa, în lucrarea Vechile și noile xenofobii din Italia a atras atenția asupra necesității de a apăra valorile în mod permanent, pentru că xenofobia găsește resurse să renască permanent.  Mai mult  – în discuții particulare – ne-a explicat că înțelege să-și închine finalul carierei universitare mentoratului; să identifice cercetători promițători, să-i încurajeze, să-i  sprijine și să-i promoveze în încercările lor de a contribui la o lume mai bună. În linii mari cam același proiect a reieșit și din contribuția profesorului Carol Iancu (Université de Montpéllier). Domnia sa reamintit cum se naște xenofobia, vorbind  despre miturile fondatoare ale antisemitismului contemporan. O perspectivă inovatoare  – de data aceasta centrată pe căile de a promova toleranța și umanitatea fără frontiere –  adus și profesorul Didier Francofort, de la Universitatea Lorenei, care în lucrarea:  La musique contre la haine. Comment l’émergence de syntheses musicales peut aider à combattre la xenophobie, a demonstrat că muzica și grupurile de muzicieni care trec granițe lingvistice și bariere culturale, construiesc a sensibilitate universală și o înțelegere nesegmentată între oameni.

Sigur specialiștii la mijloc de carieră, cu experiențe multiple de cercetare și cu identități profesionale bine constituite, au fost promotorii ideilor cheie: apărarea împotriva xenofobiei și promovarea toleranței.

Dintre tinerii cercetători sunt de menționat aproape toți pentru contribuțiile realmente inovative propuse. Ne oprim la doar două nume: Michel Sturdza care, în lucrarea An Application of String Processing in Automated Frame Analysis a propus un instrument nou de cercetare on line, extrem de util pentru a detecta ușor și imediat toate cercetările privind toleranța, respectiv, xenofobia; Anna Przybyszewska (Nord University, Bodø, Norvegia,) Downward professional mobility among Poles working in Norway, a atras atenția asupra unui obstacol ridicat în calea toleranței respectului mutual în Norvegia: angajarea polonezilor supra-calificați în posturi sub nivelul acestor calificări.

Numărul și calitatea contribuțiilor participanților au depășit așteptările.

Au apărut și comunicării despre conferința A Call for Tolerance în presa locală și națională precum și în unele publicații academice.

Revista JIMS

Viața Științifică – Raport conferințe

Scroll to top